Introductie

Familieopstellingen

Ik-grensbewustzijn

EMDR

Contact


Fysiotherapie

Ik-grensbewustzijn

Dat we een persoonlijke (psychische) ik-grens hebben, dat weten we, dat voelen we. We ervaren onze grens vooral wanneer iemand er overheen gaat of wanneer we zelf over onze grens gaan. We horen mensen dan zeggen: “Hij is veel te ver gegaan, ik trek het niet meer” of “Ik ben veel te ver over mijn grens gegaan, ik had eerder moeten stoppen.”

Onze psychische grens lijkt belangrijk voor ons gevoel van geluk en ongeluk en belangrijk voor ons gevoel van kracht en zwakte. De vorm, de hoogte en de doorlaatbaarheid van onze psychische grens vormt zich gaandeweg in ons leven. En waarschijnlijk ontwikkelt de vormgeving van onze begrenzing zich gaande ons leven steeds door.

Een groeiend en goed ontwikkeld ik-grensbewustzijn leidt tot een sterkere ik-grens en een grotere zelfwaardering en tot een meer subtiele zelfwaarneming. Deze kwaliteiten beïnvloeden, ontwikkelen en veranderen de relatie met onszelf en met anderen.
Door ons bewust te zijn van de eigen ik-grens en van de eigen innerlijke ruimte kunnen we bewust verschillende perspectieven innemen. De ik-grens maakt het ons mogelijk om mindfull dan wel cognitief waar te nemen.

 

Hoe kom je tot bewustwording van je ik-grens?

In een ik-opstelling treed je direct in contact met je gevoel en krijg je inzicht in jezelf. Het laat je zien hoe goed je bij jezelf blijft en kunt realiseren wat je van plan bent.
Hierbij gaat het altijd om je innerlijke bewegingsruimte en de grenzen die daarbij horen. Je bouwt daarvoor een ik-opstelling.

Een ik-opstelling is een 3D-visualisatie van je innerlijke “tuin”, je ik-ruimte zoals je die ervaart. Je ziet de relatie met jezelf en de ander en je voelt meteen hoe dat is en wat het met je doet.
Je merkt of je huidige grens voldoet en wat er nodig is om je eigen ik- ruimte te verzorgen.

In een mindfull gesprek bouw je daarna een nieuw beeld dat past bij je huidige verlangens. Je hoofd verdwijnt naar de achtergrond en in een diepere laag wijst je gevoel je de juiste weg.
Het stuurt je handen bij het aanbrengen van persoonlijke veranderingen in je tuin.  Je tilt jezelf voorbij oude patronen en je voelt wat je los kunt laten om werkelijk jezelf te zijn.

Het ruimt op, geeft lucht en ineens wordt het mogelijk de dingen op jouw manier te doen, zonder je daar schuldig over te voelen of je voor te schamen.
Dan is het goed toeven in je eigen tuin!